Hvidvine

Alsace Vine

Hvidvinene, jeg forhandler, er hovedsagelig fra Alsace, samt enkelte hvidvine fra andre steder, idet vinene herfra overgår alle andre hvidvine, jeg har afprøvet. Jeg har flg. alsaciske hvidvine: Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewürztraminer. Fra Østrig har jeg fra maj 2015 også flg.: Grüner Veltliner og Chardonnay.

 

Jeg forhandler udelukkende vine fra små uafhængige producenter, der hæger om kvaliteten og tapper på flaske på selve vingården. Jeg har selv afprøvet alle vine hos den enkelte lille uafhængige vinbonde og har derved fået et personligt kendskab til stedet og til vinbonden og dennes holdning til kvalitet. 

Alsace har en del grand cru–marker, som har et obligatorisk lavere høstudbytte, ikke desto mindre er grand cru– stalddørspriserne oftest kun 25 – 30 % højere end andre vine i området, så spørgsmålet er: Er Grand Cru snobberi eller realitet? Vinbonden Pernet mener, at det er snobberi.

I Alsace må kun Gewürztraminer, Pinot Gris, og Muscat samt Riesling kaldes grand cru.

Pinot Noir er den eneste tilladte rødvinsdrue i Alsace og den bruges både til rosévin og egl. rødvin (rouge).

Af større skadedyr nævner vinbønderne bl.a. vildsvin og hjorte, som man må hegne imod – især i skovnære områder, og ifølge Pernet fx kan disse dyr uden beskyttelsesforanstaltninger "gøre kål" på både druer og (især nye) planter.

Alsaces vine

Man taler normalt om 7 hvide vine og de er flg., nævnt i den rangorden, de fleste vinbønder selv bruger:

  • 1. Sylvaner: På vej ud i Alsace – let og frugtagtig – uden særlige karakteristika.
  • 2. Pinot Blanc: God ligevægt, ofte fin blomsterbouquet, ofte høj kvalitet, god til lyst kød, fisk.
  • 3. Edelzwicker: Harmonisk blanding af flere Alsace– vine, let og behagelig– kan fx bruges til forretter.
  • 4. Riesling: Den mest udbredte– kan bære grand cru– betegnelsen. Kraftig, viril, fin frugtsmag og bouquet, kan fx bruges til Alsace- retten choucroute, lyst eller mørkt kød.
  • 5. Muscat: Tør, frugtrig, fin bouquet, kan bruges som aperitif eller ved receptioner.
  • 6. Tokay Pinot Gris: Tør vin med "krop", fyldig, kan have en let røget smag, kan bruges til kraftige retter.
  • 7. Gewürztraminer: Fornem vin, kraftig, fyldig, kan bruges til kraftigt smagende retter, til eksotiske retter, eller evt. til rødt kød og receptioner, og hvorfor ikke prøve den i stedet for champagne??

Andre vine

Klevener de Heiligenstein – gylden kraftig hvidvin, som er omtalt ovenfor.

Pinot Noir: Kan bruges til rosé eller alm. rødvin(rouge). Hos nogle vinbønder kan den være lidt lys i farven, hos andre mere som en Bourgogne, især, hvis den er lagret på egefade.